Cine considerati ca a fost jucatorul-cheie in acest sezon de Liga 1

joi, 23 decembrie 2010

Szilagyi. Portretul fotbalistului la tinereţe



Uneori, istoria unui club poate fi comprimată într-o cifră. Patru e notă de trecere la Universitate. Mai precis la Universitatea Cluj. E numărul purtat de fundaşul Zsolt Szilagyi. Probabil că nu-l ştiţi. Nu are selecţii în naţională, nu apare în presa de scandal.  Genunchiul stîng a devenit un studiu de caz pentru ortopezi. Medicii nu l-au menajat. A auzit des că nu va mai juca fotbal niciodată. Diagnosticul a fost contrazis ferm de Szilagyi. S-a întors apt pentru o nouă încorporare. L-am văzut pe viu la Şimleu, într-o partidă de cupă. Era primul joc la echipa mare după aproape trei ani. A înscris golul cu care Universitatea a ajuns în prelungiri, a intrat la minge fără să se menajeze, fără să-şi ia măsuri de siguranţă.
Szilagyi e un bărbat adevărat, un stoper ce urmează sfatul lui Dan Puric pentru fotbaliştii români. Sisi face Mărăşeştiul în fiecare meci. E liderul fără banderolă, e "Unicul Căpitan". S-ar fi putut face bani frumoşi din vînzarea tricoului său, din valorificarea comercială a simpatiei cu care-l înconjoară suporterii. În loc să fie tratat ca un simbol, a primit un şut în fund, a fost aruncat pe lista disponibilizaţilor. Doar furia fanilor a îndreptat eroarea. Cum să înţeleagă un mercenar ca Hizo sau un finanţator cu buletin de Bucureşti că povestea lui Szilagyi e povestea Universităţii? E saga unei formaţii căreia mulţi i-au cîntat prohodul, care a renăscut mereu-mereu, înfruntînd vitregiile istoriei, modelînd caractere şi suflete. Nu întîmplător ultimii idoli, Pojar şi Szilagyi, sînt doi veterani de pe frontul bisturielor. 
N-aş fi scris rîndurile de mai sus, dacă nu aş fi citit ştirea. Sisi a fost operat miercuri la ligamentul încrucişat anterior al piciorului drept. Verdict: aproximativ şase luni de pauză. Vor urma trei săptămîni în cîrje, apoi plictisitoarele ore de gimnastică. Uite că nu e chiar aşa de simplu să dai cu piciorul în minge!
Păstraţi-i tricoul şi locul din vestiar. Meciul său nu s-a terminat. Va reveni pe stadionul nou, gata pentru încă o alunecare, gata să depună mărturie că albul şi negrul nu se declină, se afirmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu