Cine considerati ca a fost jucatorul-cheie in acest sezon de Liga 1

miercuri, 29 decembrie 2010

Jurnalistul Victor Morea îşi povesteşte viaţa de la minutul zero



  


Decanul de vârstă al presei sportive clujene şi totodată cel mai experimentat gazetar pe plan naţional, Victor Morea, şi-a lansat ieri, 19 decembrie 2010, prima carte din cariera sa. Prin lucrarea „Viaţa de la minutul zero” gazetarul în vârstă de 83 de ani şi-a împlinit un vis mai vechi, acela de a-şi vedea amintirile, precum şi dragostea pentru sport adunate sub aceeaşi copertă.
Lansarea cărţii a avut loc la sediul ziarului Făclia, „acasă”, pentru că aici gazetarul şi-a petrecut şase decenii din viaţă şi a contribuit la naşterea a mii de numere. Victor Morea a debutat la Făclia drept cronicar sportiv, unde a urcat toate treptele şi a ajuns în scurt timp secretar de redacţie. S-a rupt pentru o perioadă de presa scrisă, timp în care materialele sale au putut fi ascultate la Radio Cluj, după care s-a întors la vechea sa dragoste, gazetăria sportivă. La vârsta de 83 de ani, acesta a acumulat o experienţă de 44 de ani, „cu acte în regulă”, dar şi-a continuat activitatea la ziarul Făclia şi după 1988, când a ieşit la pensie. Până de curând, în fiecare săptămână, Victor Pescaru, cum îşi semna uneori materialele, a continuat să scrie rubrica „Veşti pentru undiţari”.

Pofta de scris nu i-a pierit şi astfel, a luat naştere această carte, planificată de mai bine de 40 de ani. „Viaţa de la minutul zero” ar putea fi cu uşurinţă numită un „jurnal concentrat”, deoarece a colecţionat amintiri atât pe plan profesional, cât şi personal. Gazetarul povesteşte despre prima minge din viaţa sa, o minge confecţionată de copiii din cartier din cârpe, sufiecientă însă pentru a încinge „miuţe pe cinste”. Mingea adevărată, care a însemnat un moment aparte, a intrat în viaţa sa abia mai târziu: „În anii refugiului, la Sibiu, noi cei de la Poarta Turnului, cartier mărginaş, am făcut rost de o minge de fotbal, cu care, am încins dispute, cu echipe din alte cartiere ale Sibiului. Iar când am ajuns să dau cu piciorul într-o minge adevărată de fotbal, lovită cu profesionalism de jucători ai echipelor de fotbal, am înţeles că pentru a deveni jucător e nevoie de multă, enorm de multă ambiţie, dar mai ales dăruire. N-am ajuns jucător, pentru că problemele vieţii mi-au îndreptat direcţia spre alte profesiuni. M-am bucurat totuşi, că logodna mea cu profesiunea de gazetar s-a datorat unei mingi”, povesteşte acesta în cartea sa. Iar dintre toate sporturile, fotbalul i-a fost cel mai aproape de suflet, motiv pentru care i-a fost consacrat un capitol aparte. Pe lângă sport Victor Morea scrie despre copilărie, despre primele jocuri, despre refugiile în care a fost nevoit să plece împreună cu familia din cauza războiului, despre eternitatea prieteniei, pasiunle sale, familie, precum şi despre frumoşii ani ai condeiului.

Cartea este o privire repede spre trecutul unui om, a unui om de o valoare incontestabilă. Este ca şi cum cineva l-ar întreba despre viaţa sa, iar acesta ar începe să povestească, de parcă ar fi fost ieri, cele mai relevante fapte dintr-un mănunchi imens de amintiri. Uneori, ca într-un dialog, revine în prezent pentru a vorbi despre „marea bulibăşală”politică, despre „gargaragii”, precum şi despre „cei la concurenţă”, care se „străduie” să strice presa. Fără pretenţia că a spus totul, „Viaţa de la minutul zero” nu este doar un nume pe o carte, ci o mărturie a faptului că gazetăria este într-adevăr „cea mai frumoasă profesiune”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu