Cine considerati ca a fost jucatorul-cheie in acest sezon de Liga 1

joi, 30 decembrie 2010

Antrenorul Sarmasan, un “U”-ist revenit acasa


Ovidiu Sarmasan este cunoscut de toti „U”-istii. A facut primii pasi in fotbal la clubul clujean si, dupa peregrinari prin tara pe la FC Brasov, Avantul Reghin sau Gloria Bistrita, s-a reintors la echipa „studenteasca”. Acum, in pozitia de antrenor cu juniorii. 
Ovidiu Sarmasan a revenit la „U” in primavara acestui an, la recomandarea lui Daniel Sima. A inceput cu o grupa mai mica de juniori, iar acum ii pregateste pe juniorii B ai Universitatii, nascuti in 1994 si 1995. „Cu cei de acuma e mai usor, pentru ca inteleg mai bine ce vrei de la ei, prind mai repede indicatiile. Cei mici sunt mai neascultatori si iti dau multa bataie de cap”, dezvaluie Sarmasan primele impresii din noua meserie.

Coleg cu Lutu si Miclaus
Una pe care vrea sa si-o dezvolte, urmand in acest sens cursurile scolii de antrenori, unde ii are colegi, printre altii, pe Ionut Lutu, Laszlo Balint sau Casian Miclaus (fosti jucatori ai CFR-ului). „E serios si se tine de treaba. Chiar isi da interesul”, incearca sa risipeasca „Ova” orice urma de indoiala referitoare la marele talent si petrecaret Lutu.

„Vrem calitate, nu cantitate”
La Universitatea, la fel ca si Daniel Sima si ceilalti membri ai staff-ului de la centrul de juniori, Sarmasan are ambitii mari. De fapt, sunt ale clubului, iar el nu face altceva decit sa le impartaseasca: „Ne-am apucat de o treaba serioasa aici. Exista un proiect foarte ambitios, prin care vrem sa crestem jucatori de valoare pentru echipa mare. Le-am si spus baietilor intr-o sedinta care sunt planurile clubului, pentru ca trebuie sa inteleaga si ei despre ce e vorba. La vara se va infiinta echipa a doua a Universitatii, ceea ce-i va ajuta sa intre intr-un ritm cat mai apropiat de cel de la seniori”.
Desigur, “material” exista la Universitatea, insa asta nu e conditia suficienta pentru a obtine rezultatele scontate. “Am terminat campionatul pe locul secund, cu o singura infrangere, chiar in spatele celor de la Gloria Bistrita. Speram sa ramanem sus pentru ca doar primele doua merg la turneul final national. Totusi, obiectivul nostru ramane acela de-a creste cat mai multi jucatori de calitate. Degeaba castigam trofee daca nu ajunge niciunul fotbalist. Nu de mult am facut o selectie riguroasa la club si multi au fost dati afara, pentru ca incercam sa ii tinem doar pe cei care au potential sa ajunga fotbalisti buni. A fost greu, am avut discutii aprinse si cu parintii, pentru ca fiecare spune despre copilul sau ca e cel mai bun, insa e greu sa-i impaci pe toti”, explica Ovidiu filozofia care sta la baza muncii sale si a colegilor sai.

Conditii de Liga 1 pentru juniori
Desi ii e greu sa faca departajari pe criterii de valoare, “Ova” stie ca printre cei 25 de elevi pe care-i are sub comanda impreuna cu Daniel Sima sunt si talente indiscutabile. Este vorba despre Razvan Greu, Keresztes Robert sau Florin Cordos, pentru a enumera doar cativa din aceasta categorie. “Calitati au, e indiscutabil, insa acum ramane de vazut cum se vor dezvolta in continuare”, spune ca un adevarat pedagog fostul jucator.
Pentru a-i ajuta in acest sens, clubul le-a pus la dispozitie o serie de facilitati neauzite in urma cu cativa ani la acest nivel. “Juniorii au conditii foarte bune de pregatire, plus cazare si masa asigurate de club. Unii dintre ei au salarii, iar cei care merg la loturile nationale primesc si bonusuri. O sa avem si cantonamente, noi ne-am gandit la Sovata, sa vedem ce o sa se rezolve. Pai unde am avut noi, generatia mea, asa ceva? Acum au toate conditiile, trebuie doar sa-si dea interesul si sa se tina de treaba”, ii sfatuieste Sarmasan pe viitorii “studenti”.
Unul dintre acestia ar putea fi si Cristian Itu, de la Unirea Dej, un atacant foarte promitator care se afla in discutii avansate cu Universitatea pentru un transfer. “E un jucator de valoare, foarte talentat, pe care l-am dori foarte mult la noi. Asteptam ca tatal lui sa se inteleaga cu cei de la club, dar nu cred ca vor fi probleme in acest sens. Pana la urma, daca vrea sa faca performanta, e si normal sa vina la Universitatea”, conchide Sarmasan.

Fotbalist la Sanatatea, sub comanda unui alt “U”-ist
In paralel cu meseria de antrenor la centrul de juniori al lui “U” Cluj, Ovidiu Sarmasan joaca in continuare fotbal la cea mai boema echipa a Clujului, Sanatatea. “La Sanatatea joc mai mult de placere, dar de la o vreme tot pierdeam si parca ne saturaseram  sa tot fim ultimii. Dar pe final am inceput sa mai castigam si deocamdata suntem peste linia retrogradarii”, spune, oarecum amuzat, actualul fundas sau mijlocas, dupa caz, al “virusilor”. De mentionat ca la formatia din Liga 3 ii are colegi pe Alin Albu, un alt antrenor la juniorii lui “U” aflat la inceput de drum, si pe Radu Sabo, fost component al echipei “Sepcilor” si actualmente antrenor-jucator la Sanatatea.

Derby-ul cu CFR nu e neglijat
Duelul local dintre Universitatea si CFR nu este revendicat doar de echipele mari ale celor doua cluburi. Si la nivel mai mic, respectiva rivalitate naste pasiuni la fel de mari, chiar daca exprimarea lor este ceva mai retinuta. “In campionat, ne batem pentru primele locuri cu Bistrita si CFR. Bineinteles ca la meciurile cu cei din Gruia se mobilizeaza mai multa lume, este o cu totul alta atmosfera. Plus ca vine si galeria Universitatii sa-i sustina pe juniori, ceea ce inseamna mult pentru baieti, care si ei par mai motivati in aceste meciuri”, spune Sarmasan. In tur, partida directa dintre cele doua concitadine s-a incheiat nedecis, 0-0, insa in partea a doua a campionatului “U”-istii viseaza sa se impuna pe terenul rivalei.       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu